U vraagt, wij draaien

By Intrepidity on Friday 15 November 2013 11:33 - Comments (17)
Category: SDR, Views: 5.634

Er zijn nog behoorlijk wat mogelijkheden voor toekomstige posts met betrekking tot software defined radio. Wat zie jij het liefst? Als je een optie buiten de poll om kunt bedenken kun je dit in de comments op deze post kwijt :)

De meest gekozen optie op maandagochtend zal als eerste als post verschijnen.

Poll: Wat zie je graag in de volgende weblog-post?
Eindstand:
http://poll.dezeserver.nl/results.cgi?pid=388320&layout=1&sort=prc
Ook een poll maken? Klik hier

Update 18-11
Ok, dat lijkt me duidelijk :) Bedankt voor het stemmen allemaal. Ik ga hard werken aan een blog over het ontvangen van het ISS ;) Stay tuned (letterlijk) :P

Vliegtuigen volgen met ADSB# en VirtualRadar

By Intrepidity on Tuesday 12 November 2013 20:43 - Comments (9)
Category: SDR, Views: 7.072

In deze eerste post in de serie "Leuke truucjes met een spotgoedkope DVB-T stick" licht ik graag toe hoe eenvoudig het is om positieinformatie van vliegtuigen op te pikken en dit vervolgens te plotten op een kaart.

Een hoop vliegtuigen hebben een zogenaamde Mode-S transponder aan boord. Uitgebreid met Automatic Dependent Surveillance-broadcast (ADS-B) wordt het mogelijk voor vliegtuigen om digitaal informatie, zoals coordinaten, snelheid, kompasrichting, vluchtnummer, etcetera, naar de luchtverkeersleiding te sturen. Dit zijn gewoon ongecodeerde berichten, welke op 1090MHz verstuurd worden.

Sinds een aantal jaar zijn er al receivers beschikbaar voor consumenten, bijvoorbeeld de Kinetic Avionics SBS-1. Deze zijn echter flink aan de prijs, waardoor ze alleen interessant zijn voor kleine vliegvelden en consumenten met (te)veel geld op zak.

Met de komst van goedkope software defined radio komt hier echter een einde aan. Wat heb je zoal nodig? Ten eerste een ondersteunde USB-stick. De meesten hebben een Realtek RTL2832u aan boord. Daarnaast hebben we 2 stukjes software nodig.

ADSB#
ADSB# is een tool door dezelfde makers als het veelgebruikte SDR# waarmee het mogelijk is om frequenties opgevangen door de SDR uit te luisteren. ADSB# is een specifieke tool om ADS-B frames verzonden op 1090MHz op te vangen en te decoderen. Dit doet het door een netwerkpoort open te zetten (standaard 47806) en hier de berichten op te publiceren. Andere tools kunnen deze berichten dan weer oppikken.
Installeer en start om te beginnen ADSB# (zie link hieronder). Zet Tuner AGC aan, selecteer je tuner, en klik op start. De tool zal beginnen ADS-B berichten op te pikken en te decoderen
http://tweakers.net/ext/f/kk9ekHXsfLSpkNENTFRiC9q8/full.jpg
Downloaden: http://sdrsharp.com/downloads/adsbsharp.zip

VirtualRadar
Nu het leuke stuk. Nu we al die berichtjes binnenkrijgen moeten we nog zorgen dat we ze kunnen weergeven. Hiertoe gebruiken we VirtualRadar. Deze tool start een webserver op een in te stellen poort, vangt de berichten van ADSB# af, en rendert de resultaten op een Google Maps kaart.
Ga na de installatie naar het scherm Tools > Options, en zorg dat de instellingen (minstens onder secties 1 en 2) ingesteld zijn zoals hieronder:
http://tweakers.net/ext/f/QKAZhsz6Ic57GC9FbSYth5oQ/full.jpg
Als het goed is zie je op het hoofdscherm nu het veld "Total messages" optellen. Zo ja, gefeliciteerd, de berichten worden juist ontvangen en gedecodeerd :)
Klik eventueel op "Take online" om de webserver op te starten, en klik op de link onder de tabel om je vers gemaakte radarscherm te openen. Et voilà!
Downloaden: http://www.virtualradarserver.co.uk/Download.aspx

Screenshot: (klik om te vergroten)
http://tweakers.net/ext/f/6telZb2sQ54olCWjuXDBWd9s/medium.jpg

Introductie

By Intrepidity on Monday 11 November 2013 09:08 - Comments (13)
Category: SDR, Views: 4.686

http://img.dxcdn.com/productimages/sku_245432_5.jpg
Een paar weken geleden kwam ik een zeer interessant product tegen op dealextreme.com.

Het betreft een USB-stick van nog geen 12 dollar, die officieel gezien bedoeld is om DVB-T, DAB (digitale radio) en FM-uitzendingen te ontvangen op de computer. Echter, waarschijnlijk juist omdat deze zo goedkoop is, wordt de logica compleet aan software overgelaten en bevat de hardware niet veel meer dan een antenne-aansluiting en een tuner (RTL2832U chip).

Hoewel dit niet heel erg positief klinkt bevat de hardware daarom een leuke easter-egg. Deze tuner kan in principe op alles tussen 10 en 1700MHz afstemmen. Als je dan vervolgens even na gaat denken over wat er allemaal door de lucht gestuurd wordt door middel van radiosignalen, GPS, luchtverkeersleiding, communicatie van ISS met de grond, P2000, etcetera, dan zul je snappen dat dit een behoorlijk veelzijdig stukje hardware kan worden (hoewel ik persoonlijk niet ál te veel van de ontvangst verwacht).

2 dagen geleden is de USB-stick gearriveerd, in een grote gele envelop uit China, en ik heb het vrijwel direct voor elkaar gekregen, met bestaande software, om ADS-B frames uit de lucht te plukken, deze te decoderen, en vervolgens de ontvangen informatie over de vliegtuigen op een Google Maps-kaart te plotten.
Hier zal de eerstvolgende post dieper op ingaan.

Oh ja, ik had mezelf nog niet eens voorgesteld.. Mijn naam is Bart, 26 lentes, en vanuit mijn uitvalsbasis Meppel ben ik normaalgesproken PHP-developer bij een internetbureau in de buurt. Op deze blog zal ik mijn bevindingen en experimenten bijhouden, en hopelijk komen hier wat interessante dingen uit :) Alvast bedankt voor het meelezen!