Vliegtuigen volgen met ADSB# en VirtualRadar

By Intrepidity on Tuesday 12 November 2013 20:43 - Comments (9)
Category: SDR, Views: 6.339

In deze eerste post in de serie "Leuke truucjes met een spotgoedkope DVB-T stick" licht ik graag toe hoe eenvoudig het is om positieinformatie van vliegtuigen op te pikken en dit vervolgens te plotten op een kaart.

Een hoop vliegtuigen hebben een zogenaamde Mode-S transponder aan boord. Uitgebreid met Automatic Dependent Surveillance-broadcast (ADS-B) wordt het mogelijk voor vliegtuigen om digitaal informatie, zoals coordinaten, snelheid, kompasrichting, vluchtnummer, etcetera, naar de luchtverkeersleiding te sturen. Dit zijn gewoon ongecodeerde berichten, welke op 1090MHz verstuurd worden.

Sinds een aantal jaar zijn er al receivers beschikbaar voor consumenten, bijvoorbeeld de Kinetic Avionics SBS-1. Deze zijn echter flink aan de prijs, waardoor ze alleen interessant zijn voor kleine vliegvelden en consumenten met (te)veel geld op zak.

Met de komst van goedkope software defined radio komt hier echter een einde aan. Wat heb je zoal nodig? Ten eerste een ondersteunde USB-stick. De meesten hebben een Realtek RTL2832u aan boord. Daarnaast hebben we 2 stukjes software nodig.

ADSB#
ADSB# is een tool door dezelfde makers als het veelgebruikte SDR# waarmee het mogelijk is om frequenties opgevangen door de SDR uit te luisteren. ADSB# is een specifieke tool om ADS-B frames verzonden op 1090MHz op te vangen en te decoderen. Dit doet het door een netwerkpoort open te zetten (standaard 47806) en hier de berichten op te publiceren. Andere tools kunnen deze berichten dan weer oppikken.
Installeer en start om te beginnen ADSB# (zie link hieronder). Zet Tuner AGC aan, selecteer je tuner, en klik op start. De tool zal beginnen ADS-B berichten op te pikken en te decoderen
http://tweakers.net/ext/f/kk9ekHXsfLSpkNENTFRiC9q8/full.jpg
Downloaden: http://sdrsharp.com/downloads/adsbsharp.zip

VirtualRadar
Nu het leuke stuk. Nu we al die berichtjes binnenkrijgen moeten we nog zorgen dat we ze kunnen weergeven. Hiertoe gebruiken we VirtualRadar. Deze tool start een webserver op een in te stellen poort, vangt de berichten van ADSB# af, en rendert de resultaten op een Google Maps kaart.
Ga na de installatie naar het scherm Tools > Options, en zorg dat de instellingen (minstens onder secties 1 en 2) ingesteld zijn zoals hieronder:
http://tweakers.net/ext/f/QKAZhsz6Ic57GC9FbSYth5oQ/full.jpg
Als het goed is zie je op het hoofdscherm nu het veld "Total messages" optellen. Zo ja, gefeliciteerd, de berichten worden juist ontvangen en gedecodeerd :)
Klik eventueel op "Take online" om de webserver op te starten, en klik op de link onder de tabel om je vers gemaakte radarscherm te openen. Et voilÓ!
Downloaden: http://www.virtualradarserver.co.uk/Download.aspx

Screenshot: (klik om te vergroten)
http://tweakers.net/ext/f/6telZb2sQ54olCWjuXDBWd9s/medium.jpg

Volgende: U vraagt, wij draaien 11-'13 U vraagt, wij draaien
Volgende: Introductie 11-'13 Introductie

Comments


By Tweakers user iThinkSo, Tuesday 12 November 2013 21:43

Wat voor antenne heb je eraan hangen? Degene die er standaard bij geleverd wordt, of iets anders?

By Tweakers user Intrepidity, Tuesday 12 November 2013 21:51

Momenteel de standaardantenne inderdaad. Ik wil binnenkort proberen zelf iets te fabriceren :)

By Tweakers user THEsmiley, Tuesday 12 November 2013 22:06

het ziet er geinig uit dat toegegeven :) persoonlijk gebruik ik bij gelegenheid deze website: http://www.flightradar24.com/ welke wereldwijd aktief is, meer voor eigen reizen of als iemand uit mijn kring overvliegt (ik woon in Ierland) zodat ik kan zien wanneer ik bij de gate kan gaan staan ;)

By Tweakers user magnifor, Wednesday 13 November 2013 10:27

Misschien handig om te vermelden dat je deze data ook beschikbaar kunt stellen voor flightradar24 en daarmee gratis een premium account krijgt :) :

http://www.flightradar24.com/software

[Comment edited on Wednesday 13 November 2013 10:27]


By Tweakers user Maxonic, Wednesday 13 November 2013 13:31

Voor mensen die ge´nteresseerd zijn in ADS-B, of vliegveiligheid in het algemeen. Vorig jaar was er een Defcon sessie die uitgebreid in ging op de zwakheden van het protocol en systeem.

http://www.youtube.com/watch?v=CXv1j3GbgLk

By Tweakers user Technomania, Thursday 14 November 2013 13:34

THEsmiley wrote on Tuesday 12 November 2013 @ 22:06:
het ziet er geinig uit dat toegegeven :) persoonlijk gebruik ik bij gelegenheid deze website: http://www.flightradar24.com/ welke wereldwijd aktief is, meer voor eigen reizen of als iemand uit mijn kring overvliegt (ik woon in Ierland) zodat ik kan zien wanneer ik bij de gate kan gaan staan ;)
Die site ken ik! Leuk! Mag graag kijken wat er zoal rondvliegt..

En dat is een hoop :D

By Tweakers user azerty, Friday 15 November 2013 18:42

Heb er juist ook eentje gekocht, eens zien of ik er nog andere zaken kan uitkrijgen dan vliegtuiggegevens :p

By Tweakers user Kev0, Saturday 16 November 2013 13:34

Interessant. Leuke blog!!

Weet jij hoe je kan weten wat je bij frequentie correction moet invoeren? En of het nodig is? Ik kan dat niet vinden...
Ik ontvang btw een stuk minder dan jou. Waaraan kan dat liggen? Heb jij een andere antenne aangesloten?

By Tweakers user Intrepidity, Monday 18 November 2013 10:32

Kev0 wrote on Saturday 16 November 2013 @ 13:34:
Interessant. Leuke blog!!

Weet jij hoe je kan weten wat je bij frequentie correction moet invoeren? En of het nodig is? Ik kan dat niet vinden...
Ik ontvang btw een stuk minder dan jou. Waaraan kan dat liggen? Heb jij een andere antenne aangesloten?
Ik heb frequency correction gewoon op 0 staan, ik zou verder ook niet weten wat dat doet of wanneer je het nodig hebt.
Ik gebruik gewoon de standaardantenne. Wellicht woon je in een gebied waar geen belangrijke 'luchtsnelwegen' overheen lopen, of ben je omringd door hoge gebouwen? Verder kan interferentie (veel andere signalen) roet in het eten gooien. Probeer het voor de grap eens in een open veld, ik denk dat je veel meer ontvangt. Tot slot zijn er natuurlijk speciale antennes voor, maar die moet je dan of bouwen, of je moet er voor in de buidel tasten :)

Comments are closed